Auschwitz-Birkenau | El camp de la vergonya |

Sèrie de fotografies realitzades l’any 2001 al camp de concentració i d’exterminació d’Auschwitz-Birkenau (Polònia). En la visita al camp, es hi pot sentir el dolor, la desesperació, la impunitat i l’horror i que en ell s’hi va viure. Encara que passin els anys, la memòria de l’horror allà hi perdura.

Font Viquipèdia:
Com molts altres camps d’extermini, s’instal·laren cambres de gas per produir la mort. L’any 1942 la “selecció” de jueus s’havia convertit en quelcom habitual a Auschwitz. Quan arribava un tren carregat de presoners es procedia a separar els homes i les dones joves, considerats aptes per al treball, dels nens, vells, un bon nombre de dones i malats que eren, directament, assassinats. A aquests darrers se’ls deia que anaven a rebre una dutxa i a ésser desinfectats. En realitat, se’ls conduïa directament a les cambres de gas, camuflades com a dutxes.

Com el sistema permetia l’eliminació massiva de vides humanes va plantejar el problema dels cadàvers. Inicialment eren sepultats en fosses comunes, però el procediment era lent i insuficient. L’estiu de 1942, els cossos, inflats per la seva putrefacció, removien la terra i amenaçaven els pous d’aigua dels voltants. El mes d’octubre foren desenterrats per a procedir a la seva incineració en foses. Finalment, la instal·lació progressiva de forns crematoris resolgué aquesta qüestió.
Les cambres de gas anirien rebent una sèrie de millores tècniques que garantien una major eficàcia i funcionament, com per exemple els sistemes d’aire de les cambres de gas del crematori. El mes de juny de 1943, Auschwitz tenia una capacitat d’incineració de gairebé 4.800 cadàvers diaris.

Compartir